luni, 6 decembrie 2010

Nici alb , nici negru : Alege echilibrul


Nici alb , nici negru :  Alege echilibrul

Astazi vom vorbi despre importanta faptului de a fi echilibrat in viata de zi cu zi. Mai intai , probabil ai aflat din propria experienta ca extremele nu constituie deloc drumul spre o viata armonioasa si spre implinire.
Ei bine, eu am aflat acest lucru pe pielea mea, in decursul mai multor ani , asa ca am sa-ti explic cum am ajuns sa aleg drumul echilibrului. In copilarie eram FOARTE timid , iar din cauza acestei probleme am pierdut multe lucruri in viata. Intre timo am devenit constient de cauza problemelor mele: timiditatea si nesiguranta.
Tin minte ca de mic mi se spunea  fii cuminte, fii ascultator iar eu am luat PREA IN SERIOS aceste indemnuri de la cei apropiati, care nu mi le spusesera decat cu intentia de a nu ma baga in tot felul de belele. Intr-adevar nu am avut cine stie ce probleme , dar lipsea ceva in viata mea care ma facea nefericit in ciuda confortului pe care il aveam. Acel element lipsa era AVENTURA, singurul lucru care iti da prilej din viata ta care te ajuta sa evoluezi si sa inveti constant lucruri noi.
Atunci am zis STOP si am hotarat sa aflu ce e rau si ce e bine pentru mine fara a mai tine cont de parerile celor din jur. Prima surpriza a fost aceea ca, nu eram timidul conditionat de cei din jur si am descoperit ca-mi place sa ma distrez, sa merg la petreceri si sa ies cu prietenii. Am descoperit ca eram mai mult extrovertit decat introvertit.
Prima consecinta, a fost aceea ca am sarit fara sa vreau la cealalta extrema, a extrovertitului exagerat. Schimbarea asta i-a ingrijorat pe cei din jur pentru ca nu mai ascultam deloc de ei, si chiar mi-am impus ideea de a face doar cum zic eu si de a spune NU tuturor opiniilor contrare.
Dupa ceva timp nu am mai simtit nevoia sa fac lucrurile in mod radical si sa mai am o privire fixa asupra lucrurilor care erau prezente in viata mea, dar mi-am pastrat hotararile in ceea ce priveste viata mea si obiectivele pe care mi le-am propus sa le urmez.
Asa ca, extremele nu sunt niciodata bune, iar singura modalitate de a-ti gasi echilibrul este sa fii sincer cu tine in tot ceea ce faci.
Astfel iata cateva extreme din viata oamenilor pe care le consider EXTREM de daunatoare si care trebuiesc eliminate in cel mai scurt timp din vietile oamenilor.
-          Statul la televizor. Oamenii pierd astfel o gramada de timp pretios  uitandu-se la stiri si la reclame.
-          Socializarea prin intermediul retelelor  de socializare. Relationarea se face doar FATA IN FATA cu persoana in cauza.
-          Viata sedentara. Cu timpul muschii si organele se atrofiaza datorita inactivitatii.


Gaseste-ti echilibrul in viata, pentru a fi implinit.
Cu respect,
Stefan Dragu

Reprimarea. In curand va fi drama vietii tale!


Reprimarea. In curand va fi drama vietii tale!
Da, ai auzit bine ,drama vietii tale. Acest cuvant care pare a fi sinonim cu autocontrolul, iti va aduce mari deziluzii si dezamagiri in viata. Sunt convins ca incepand din copilarie , ai fost bombardat de mii de „sfaturi” despre cum ar trebui sa fii si cum ar trebui sa-ti traiesti viata.
Iti par cunoscute sfaturile si conditionarile precum: „mergi la scoala , invata bine, ia note mari, si ia-ti o slujba SIGURA” sau „fii cuminte ca doar asa o sa ajungi departe”. Ei bine, sunt convins ca multi dintre voi, la fel ca si mine ati urmat aceste „indemnuri” pentru a avea o viata implinita, dar ati avut un soc, dorintele celor din jur nu coincideau DELOC cu dorintele tale , care privesc viata si ceea ce vroiai tu sa devii.
Asa ca multi aleg sa ramana in nefericire si rutina , fiind convinsi ca o viata mai buna nu este posibila pentru ei. Aceste concluzii le-au tras din cauza ca au ascultat mai tot timpul de cei mai in varsta care teoretic ar fi avut mai multa experienta de viata, dar au fost atat de cuprinsi de val in cat sa se uite la viata celor care le dadeau „lectiile” de viata.
In primii ani de viata si eu am ascultatde sfaturile cunoscutilor, asa ca zis si facut. Am fost la scoala am luat calificative si note foarte mari pana in clasa a opta, fiind convins ca voi ajunge foarte departe urmand acest drum. Insa efectele n-au intarziat sa apara, am devenit izolat, nu stiam sa-mi fac prieteni, pentru ca mi se parea ca imi micsorez sansele de succes daca ies in oras sau daca ies din tipare. Cea mai mare dezamagirea am avut-o cand am vazut ca, desi invatam pe rupte nu aveam parte de rezultatele promise, iar cei care nu se straduiau MULT mai putin ca mine , erau mult mai detasati , aveau un grup de prieteni cu care se distrau pe cinste.
Toate nemultumirile acestea si multe altele , m-au facut sa zic STOP si sa imi caut propriul drum in viata. Am renuntat incetul cu incetul la conceptii precum „daca risti ai sanse foarte mari sa pierzi” sau „daca nu te tii de scoala vei ajunge un nimeni fara niciun ban in buzunar”. Ei bine, afla ca opt din cei mai bogati 10 oameni ai planetei  nici macar nu au o facultate TERMINATA, totusi au ajuns sa detina monopolul in domeniile lor de activitate si sa contruiasca copanii care obtin sute de milioane de dolari profit anual. Spre exemplu Microsoft sau Apple,despre care toata lumea stie ce impact au asupra economiei mondiale.
Conditionarile apar insa chiar din copilarie, cand ii se spune copilulu ”fii ascultator”. In momentul acela incepe sa isi vinda individualitatea  , in schimbul respectabilitatii care ti-o ofera societatea atunci cand devii un cetatean model si te integrezi perfect in multime. Singurul beneficiu care ti-l aduce societatea, este acela ca vei simti ca faci parte dintr-o mare familie care n-are insa niciun ideal.
Asta reprezinta una din marile capcane intocmite vreodata, deoarece nu vei reusi NICIODATA sa te dezvolti personal si sa ajungi sa te cunosti pe tine si sa fii mandru pentru ceea ce esti si realizezi. Uita-te in jurul tau si spune-mi sincer : Cati oameni vezi ca sunt cu adevarat fericiti de viata pe care o traiesc , de relatia pe care o au si de modul in care isi castiga existenta?
Personal nu am vazut foarte multi, dar am vazut. Cei de care spun ca sunt impliniti, sunt cei care si-au urmat drumul pe care au simtit ca trebuie sa-l urmeze fara a tine cont de parerea celor din jur. Tine minte asta e primul pas pentru a-ti urma visul si vocatia; Sa nu tii cont niciodata de parerile celor din jur, care te vor impiedica sa-ti atingi scopurile, pentru ca daca le dai crezare, te vei  alege cu un respec aparent di partea lor „ce ascultator e, ce masina frumoasa are si ce norocos e ca are o slujba stabila”, iar in sufletul tau vei simti o adanca frustrare ca ai fi putut realiza MULT mai multe lucruri daca nu te-ai fi luat dupa ce au zis cei din jur.
Crede-ma asta e cea mai mare frustrare din lume sa stii ca poti realiza lucruri marete si ca nu o faci. Din aceasta cauza exista criza varstei de mijloc la barbati , pentru ca si-a reprimat in viata dorintele care intr-adevar veneau din adancul fiintei lor care era totalmente sincera  cu ei ,, si au ascultat de parerile celor din jur. Astfel, ajung la 40 de ani destul de slabiti, deoarece doar atunci cand iti urmezi vocatia esti plin de energie si determinare, si cad in depresie cand vad la cate sanse au dat cu piciorul si  mai ales sunt constienti ca ar fi putut fi intradevar grozavi , facand doar ce le place, si cu adevarat fericiti.
Acum , indiferent de varsta pe care o ai este inutil sa regreti trecutul, pentru ca e doar o amintire, DAR e datoria ta sfanta fata de tine insuti sa te descoperi cu adevarat si sa faci doar ceea ce-ti place, pentru a fi cu adevarat implinit.
Gandeste-te ca multi oameni isi neaga adevaratul suflet si fac totul impotriva firii, ramanant mediocrii si nefericiti.Multi oameni care aveau spre exemplu inclinatii artistice si-au negat talentul , alegand alte profesii care nu li se potrivesc .Aceasta alegere a avut pentru ei o singura consecinta, au ramas mediocrii si fara perspctiva.
In ciuda acestor lucruri, niciodata nu e prea tarziu sa te descoperi si sa imbratisezi viata care te defineste, dar nu amana momentul.Cu cat amani momentul va fi mult mai dificil pentru tine sa realizezi schimbarea pentru ca va interveni confortul si obisnuinta.Gandeste-te ca sunt oameni care si-au descoperit pasiunea in ultimii ani din viata si s-au declarat foarte fericiti, asa ca pentru tine care ai multi ani de acum incolo la dispozitie va fi o bucurie inimaginabila. Profita de acest lucru!
Ca o conluzie , vreau sa-ti spun un singur lucru: cei mai mari oameni din istorie , au fost oameni care si-au urmat visul si si-au asumat cel mai mare risc : SA FIE EI INSISI in ciuda parerilor ieftine ale celor din jur care ii judecau  din simplul motiv ca ei nici macar nu se puteau apropia de performantele si reusitele lor.

Astept sa vad ce schimbari ai realizat in viata ta si care este visul tau care merita sa il urmezi.

Cu respect,
Stefan Dragu

Frig la cap , cald la picoare


Frig la cap , cald la picoare
Putini stiu , ca indeplinind acest principiu vei avea o sanatate de fier si-ti vei pastra imunitatea la boli si tot felul de afectiuni. Intai sa-ti explic de ce este important sa-ti mentii tempereatura constanta  la baza corpului, mai exact la picioare.
Corpul pentru a functiona in parametrii optima se mentine  la temperatura de 36-37 grade Celsius. Daca din exterior intervine un factor extern care incearca sa perturbe acest echilibru corpul va reactiona in diferite moduri. Spre exemplu la frig , muschii vor incepe sa tremure pentru a te incalzi, iar la caldura excesiva , vei transpira pentru  a raci suprafata pielii.
Acelasi lucru se petrece si la patrunderea unui  “ intrus “ in organism. Acesti mici intrusi sunt bacteriile si virusii, care declanseaza semnalul de alarma si ca urmare apare febra ,care este menita sa pregateasca corpul de lupta pentru a se insanatosii.
De ce este aceasta ordine, firg la cap si cald la picioare si nu invers? In primul rand aerul rece este cel care coboara constant din atmosfera pana l baza solului , iar aerul cald se mentine la inaltimi mai ridicate. Asa ca nu-ti lasa extremitatile sa se raceasca, deoarece asta e primul pas spre boala.
Eu de exemplu preferam sa merg descaltat pe gresie, dar dupa ce mentinusem contactul cu suprafata rece, observam un lucru straniu, imi pierdeam din energie si incepeam sa stranut. Daca ma incapatanam si nu schimbam locul pe care sa stau aparea raceala ,care ma tinea cateva zile. Toate astea se intamplau din cauza inconstientei, si cu gandul la faptul ca eu resist. Ei bine n-a fost asa!.
La fel, raceala isi facea simtita prezenta dupa o noapte in care am dormit dezvelit si cu geamul deschis. Mai mult decat o simpla raceala poti suferi de afectiuni pe termen lung. Stiai  ca temperature scazuta afecteaza si organelle de sub portiunea expusa?
Acesta e motivul pentru care apar ,spre exemplu raceala rinichilor si a plamanilor, tocmai din cauza ca frigul “intra in oase”.
In  concluzie, pentru a-ti mentine sanatatea va trebui sa ai grija si de acest aspect. Sper ca ti-am fost de ajutor cu acest articol, mai ales ca se apropie vremea rece.
In curand va aparea un articol despre modalitatile de a-ti pastra imunitatea in timpul sezonului rece.
Astept comentariile tale.
Cu respect,
Stefan Dragu

Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere ( Partea a doua )


Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere ( Partea a doua )

Bine ai revenit! In articolul de fata voi continua sa va descriu perioada petrecuta in Europa. Astazi va voi povesti despre zilele petrecute in Slovacia si Austria. Ordinea in care le-am scris coincide cu ordinea in care le-am vizitat.
Asa ca intai sa incep cu Slovacia. Desi este o tara cu o suprafata de numai 49.000 de km patrati si cu o populatie de aproximativ 5.500.000 de locuitori , am ramas surprins sa vad cata diversitate ofera aceasta tarisoara , relativ mica in comparatie cu suprafata Romaniei. Intai de toate trebuie sa va spun ca am ajuns dupamiaza pe la ora 17:30 in Bratislava, capitale tarii in care am fost si cazati.
In prima seara am „colindat” imprejurimile impreuna cu colegii mei si cu una dintre profesoarele care au fost cu noi. Am fost in parcul din apropiere, in care oamenii desfasoara in timpul zilei activitati de agrement: plimbari, jogging sau chiar stau pe iarba si vorbesc cu prietenii.
Tot in aceeasi seara,  am fost surprins de faptul ca, desi a infrastructura dezvoltata, se folosesc foarte mult de tramvaie cu numere consecutive, Din cate am numarat ,numarul lor depasea 100.  Modelul lor clasic de tramvai a fost  importat de noi si folosit in multe orase ale tarii.
A doua  zi am fost sa vizitam o mica cetatuie  medievala, din inima orasului. Din pacate, era in renovare , asa ca ne-am multumit doar sa ne plimbam pe langa zidurile cetatii aflate exact langa Dunare. In imaginea de mai jos poti vedea Podul Appolo care traverseaza Dunarea , si care, din cate am inteles era recent construit.
Dupa acea zi de plimbare am pornit spre Austria, unde am fost cazati langa Innsbruck,unul din paradisurile schiorilor din toata lumea, care iarna asalteaza partiile . Pot spune ca zapada se pastreaza chiar si in timpul verii pe varful muntilor.  La vila unde eram cazati am ajuns noaptea  pe la ora 00:00, dar n-am fost primiti ca niste oaspeti, ci ca iste intrusi, tocmai din cauza faptului ca intarziasem.
In final pe la 00:30 am intrat in camere , pentru ca eram multi si afara ploua. Desi am ajuns tarziu, am avut un somn odihnitor, iar a doua zi dupa o masa consistenta servita de ei, am plecat sa vizitam orasul INNSBRUCK. Este un oras modern, prin terasele , parcurile si infrasctructura, dar pastreaza foarte bine specificul medieval.
Noi am fost sa vizitam un vechi turn al orasului, din care puteai vedea panorama de la o inaltime de aproximativ 100m. Din fericirre , pentru cei ce au teama de inaltime exista o plasa pusa pe balustrada, pentru ca nu cumva cineva sa se aplece prea mult. Iata o imagine panoramica a imprejurimilor.
Strazile sunt foarte animate in timpul zilei, multi petrecandu-si timpul stand la terase, prin magazine sau pur si simplu prin parc. Iata cum arata o straduta in timpul zilei.
Dupa Innsbruck, capitala Tirolului, am plecat spre Viena. Inainte sa ajung in Austria , nu-i credeam pe cei  care imi spuneau ca unul dintre cuvintele cheie ce caracterizeaza traile germanice este curatenia.
Ei bine, am avut ocazia sa ma conving singur. Cand m-am asezat pe iarba , am avut surpriza sa nu ma fac verde pe pantaloni,  sau sa dau de vreun  „element surpriza”. Intr-adevar foarte curat orasul atat. Pe strazile circulate de masini cat si pe cele exclusiv facute pentru pietoni. Aceasta imagine va confirma cele spuse.
Una din marile surprize pe care le-am avut a fost chiar INGHETATA. Daca ai ocazia sa vizitezi viena , crede-ma ca se merita sa-ti iei cateva cupe de inchetata pentru ca nu-i deloc scumpa si gustul e cu totul diferit fata de cel intalnit in Romania. In primul rand e fabricata cu lapte si cu ingrediente de calitate superiora, daca nu unele chiar naturale. Spre exemplu eu mi-am luat patru cupe: capsuni, ciocolata, mere si nuca de cocos. Am ramas surprins sa vad ca globul de nuca de cocos chiar continea miez!
Asa ca daca ai aceasta ocazie n-o rata!
Cat despre monumente , am vizitat Opera din Viena, un muzeu ce acoperea aproape toate domeniile stiinei, de la epoca preistorica pana la cea moderna, cuprinzand sali facute special pentru dinozauri, animale , plante exotice , roci si pictura.
Prima  senzatie cand am inceput sa merg din sala in sala a fost aceea ca muzeul nu se mai termina. Cred ca am stat aproximativ o ora si tot mai aveam de parcurs destul. Asta este opera din Viena!

Ultimul oras vizitat in Austria a fost  Salzburg,orasul lui Mozart.
Spre deosebire de primele doua  are un profil cultural, care te trimite cu gandul la concertele de muzica sinfonica sustinuta de mari artisti clasici. Astfel cuvantul definitoriu este meloncolia pentru vremurile de aur ale culturii.
La fel strazile sunt pline de turisti,de terase si de mici monumente. Personal prefer orase animate precum Viena , desi apreciez arta.
In concluzie pentru impatimitii culturii si al muzicii clasice Salzburg este locul ideal.In acest oras incarcat de locuri si obiecte ce amintesc  de epoca in care a trait Mozart ,va veti procura o multime de obiecte interesante si suveniruri sugestive precum palarii vanatoresti cu pana, embleme cu Mozart, si diferite dulciuri si bauturi ambalate intr-un mod unic si stilat, pe care le puteti duce celor dragi.
In partea a treia a articolului va voi impartasi experientele ce le-am avut in Tarile de Jos : Belgia, Olanda si Luxemburg.

Astept comentariile tale .

Cu respect,
Stefan Dragu

Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere (Partea intai)


Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere (Partea intai)

Anul trecut , in perioada 31 iulie- 15 august am avut parte de o experienta unica in viata mea: am facut primul meu circuit al Europei intr-o excursie organizata de profesoara mea de geografie. In aceasta perioada am descoperit mult mai multe lucruri decat mi-as fi imaginat vreodata ca voi putea intr-un timp asa scurt.
Intai de toate sa incep cu locul care avea sa fie destinatia finala a calatoriei : Londra  , Marea Britanie.Acesta e unul din locurile in care visam sa ajung de  mic, deoarece eram curios sa vad cum gandesc oamenii din vestul Europei in comparative cu noi. Intr-adevar , diferenta a fost vizibila in toate aspectele vietii.
Harta care am pus-o la inceputul articolului reprezinta orasele prin care am fost. Asa ca in total am parcurs o distanta de aproximativ  3000-4000 KM dus-intors, dar cu siguranta a meritat. Am calatorit toata perioada cu autocarul , asa ca am avut ocazia sa vad fiecare aspect al tarii respective in detaliu : oameni, locuri , infrastructura etc..
Pot spune ca aceasta calatorie mi-a schimbat radical viata si viziunea despre lume, pentru ca din fiecare aventura  pe care ti-o ofera viata aduce cu ea surprize si situatii in care evoluezi inevitabil, asta bineinteles daca le accepti. Eu am invatat sa fiu dramuit cu banii , sa cheltui cu cap, si sa ma descurc cu putina hrana. O sa iti explic cum am procedat in partile urmatoare ale acestui articol, dar pana atunci sa o luam cu inceputul.
Plecarea a avut loc din Braila la ora 17:30, dupa ce se facuse prezenta si dupa ce au fost incarcate bagajele. Pot spune ca pana la Arad la vama Nadlag nu s-a intamplat nimic spectaculos, cateva opriri, am facut facut cunostinta intre noi, apoi am dormit cateva ore pentru ca dejea se facuse noapte.  M-am trezit cu cateva ore inainte sa ajungem la vama, iar dupa controlul actelor am pornit la drum spre Europa.
Am folosit expresia „spre Europa” pentru faptul ca am vizitat 9 tari , care constituie o importanta parte din economia Europei . Tarile in care am fost sunt urmatoarele: Ungaria, Slovacia , Austria, Luxemburg, Olanda , Belgia , Franta , Marea Britanie si Republica Ceha.
Vizitand aceste locuri, am renuntat la multe prejudecati , si pot confirma faptul ca atunci cand experimentezi si vezi lucruri pe care altii doar ti le povestesc sau presupun ca ei insisi le-au experimentat, vei avea un soc care te va patrunde: Foarte putine lucruri coincid cu povestirile lor.
Prima remarcare pe care am avut-o e ca iesind din Romania si intrand in inima Europei, incepe sa se schimbe peisajul, vegetatia se indeseste, infrastructura e mult mai dezvoltata, iar lumea e mai civilizata , iar oamenii au un nivel de trai mai ridicat.
Acest lucru l-am observat chiar de la intrare in Ungaria. Si asta a fost inceputul unui intreg sir de intamplari si peripetii care m-au facut sa afirm cu tarie „Da, se merita sa vezi lumea si sa explorezi constant noi laturi ale vietii”.
In urmatoarele parti ale articolului iti voi detalia experientele perecue in fiecare tara in parte. Pana atunci nu rata nicio ocazie pe care ti-o ofera viata pentru a explora
Cu respect ,
Stefan Dragu

Amanarea : cauza multor esecuri

Amanarea : cauza multor esecuri



Salut , astazi vreau sa vorbim despre lucrurul care il impiedica pe om sa atinca succesul sis a isi indeplineasca scopurile. Acest lucru este AMANAREA, care m-a tras sip e mine in jos , deoarece, imi ziceam de multe ori dupa ce imi puneam in minte ceva ce vroiam sa indeplinesc: “faca mai incolo” sau “si maine e o zi”, doar ca in tot acest timp am irosit multa energie in mod inutil, preocupandu-ma cu activitati ieftine, precum Jocurile PC sau privitul la televizor.

Au trecut cativa ani, pana sa fiu constient de greseala facuta, asa ca m-am hotarat sa ma canalizez doar pe lucrurile care ma ajuta ca persoana sa evoluez. Spre exemplum erg cu placere la un antrenament de Karate, citesc o carte de dezvoltare personala sau filosofie orientala, ma documentez despre metodele de imbunatatirea sanatatii si a stilului de viata
.
Pentru a-mi alege drumul meu pe care il parcurg in fiecare zi invatand llucruri noi , am facut schimbari majore: nu mai pierd timpul pe chat cu prietenii, preferand sa vorbesc la telefon  lucrurile care ma intereseaza intr-un mod  mult mai spontan si dinamic decat daca as sta in fata monitorului.

Alta schimbare a fost notarea lucrurilor  care imi propun  sa le duc la bun sfarsit, asa ca zis si facut . Mi-am facut un caiet in care imi notez toate ideile care imi trec  prin minte, oricat de absurde si nepotrivite ar parea pentru momentul respectiv, pentru ca nu se stie niciodata ce idee de completare sau imbunatatire iti va veni alaturi de ideile care ti-au venit anterior. Tine minte ca multe idei care la inceput par banale se pot transforma in ceva MARET!

Alaturi de idei, imi notez scopurile si activitatile care mi le propun pentru zilele urmatoare. Unul din scopurile mele este acela de a nu lasa ziua sa treaca fara a avea rod: de a invata ceva nou, de a face un antrenament , de a scrie ceva si lista continua.

Se spune ca succesul depinde de viteza de implementare  a unei idei. Asta inseamna ca , cu cat o idee este aplicata mai repede, cu atat sansele de succes cresc. Asa ca primul pas spre a evolua si a-ti indeplini scopurile este acela de a renunta la scuze precum „n-am timp, o sa fac maine” , pentru ca astea te vor trage in jos si-ti vor lua o mare parte din energie care o poti folosi pentru a face lucruri importante in viata ta.

Asa ca nu mai sta pe ganduri si actioneaza , pentru ca in final totul depinde de tine, iar viata pe care o ai acum reprezinta totalitatea alegerilor facute pana in prezent.

Astept sa-mi povestesti cum ti-ai organizat pasii spre succes si implinire.

Cu respect,
Stefan Dragu

Cum mi-am imbunatatit vederea fara ochelari

Cum mi-am imbunatatit vederea fara ochelari




In articolul de fata iti voi prezenta o metoda foarte eficienta si in acelasi timp foarte putin cunoscuta de publicul larg, care iti va insanatosii ochii sit e va face sa uiti de ochelari pentru tot restul vietii tale.

Probabil ca te bazezi pe idea fixa ca lentilele de diferite dioptrii sunt  unicele solutii pentru remedierea defectelor de vedere. Ei bine , afla ca nu e asa, dar niciodata un medic oftamolog nu-ti va spune acet lucru pentru ca isi va pierde un potential client.

Inainte de a-ti arata metoda care pe mine m-a vindecat si m-a tinut departe de purtatul ochelarilor iti voi prezenta in detaliu cum functioneaza ochiul. Intai de toate trebuie sa intelegi ca ochiul este un corp flexibil care isi schiba forma in functie de pozitia care o adopta in orbita. De asemeni ochiul mai prezinta si niste muschi care ii fac posibila miscarea, iar daca ochiul adopta pozitii fixe pentru timp indelungat (ex: cand citesti, te uiti la televizor, sau stai ore intregi la calculator) o parte din muschi ramane contractata iar restul se relaxeaza excesiv.

Un alt tip de muschi se afla in interiorul globului ocular. Acestia sunt muschii irisului care dilata si micsoreaza pupila in functie de intensitatea luminoasa din locul in care te aflii. Cristalinul , la fel este o lentila convergenta flexibila care isi regleaza convergenta cu ajutorul ligamentului suspensor.

La fel  ochiul contine patru medii cristaline : corneea , cristalinul , umoarea apoasa si corpul vitros. In drumul ei spre retina ,lumina sufera trei refractii : pe cornee  si  pe cele doua fete ale cristalinului . In urma acestor refractii , pe retina se proiecteaza o imagine reala , micsorata si rasturnata a obiectului privit.

Imaginea se proiecteaza correct pe retina cu co singura condistie: ochiul sa fie sanatos si cristalinul sa se adaptezein fuctie de distanta la care se afla obiectul, imaginea va fi plasata ori in fata retinei ori in spatele acesteia, rezultand astfel miopia, respectiv hipermetropia.

Aceste defecte apar din cauza faptului ca se modifica  punctum proximal care la un ochi sanatos se afla la distanta de 25 cm si reprezinta punctual in care efortul de acomodare este maxim, iar cristalinul este bombat la maxim. Punctul in care ochiul nu depune nicun effort de acomodare se afla la 6m distant ,asa ca daca cele doua puncte nu sunt in concordant cu aceste cifre apar disfunctii ale vederii.

Sunt cativa factori care influenteaza sanatatea ochilor: alimentatia, somnul , luminozitatea si insusi privitul. Da , ai auzit bine, privitul pentru ca orele petrecute in fata monitorului sau in fata televizorului isi vor pune amprenta asupra sanatatii oculare , pentru ca privitul la o distanta constanta timp de mai multe ore se vor simti in scurt timp.

Nu ai observant ca dupa privit indelungat la televizor simti o durere inauntrul ochilor? Ei bine acest lucru se intampla pentru ca ochiul “amorteste”  intr-o pozitie fixa.

Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamina A, deoarece aceasta component a este importanta pentru sintettizarea retinenului. In lipsa vitabiminei A vederea slabeste mai ales pet imp de noapte, neputand sa se refaca anumiti pigmenti responsabili de vederea clara.

Somnul este de asemeni important pentru ca in timp ce dormi se regleaza presiuniea intraoculara si se sintetizeaza acele substante responsabile de vederea clara.

Acum sa va prezint exercitiile pe care le practic in fiecare zi pentru a-mi mentine ochii sanatosi. Aceste exercitii provin din tehnicile yoga si sunt practicate de mii de ani in orient, deoarece ei si-au dat seama defectele de vedere se pot remedia fara mijoloace externe precum lentilele si ochelarii.

Pot afirma cu tarie acest lucru pentru ca l-am incercat pe pielea mea si am vazut ca functioneaza  perfect, mai ales ca primele rezultate s-au vazut depa cateva zile.

Iata cateva exercitii care mi-au reparat vederea.

1)      1)Stai relaxat pe scaun si imagineaza-ti ca ai un cadran imens in fata ta . Incearca sa te uiti in toate directiile cadranului : spre exemplu te uiti la ora 3 asta inseamna ca privesti maxim dreapta si mentii timp de 10 secunde . apoi privesti la ora 11 asta inseamna stanga sus, la fel mentii 10 secunde, repeta exercitiul de 10 ori.

2)     2)Executa rotatii in sensul acelor de ceasornic si in sens invers . Fa cate 10 rotatii lente in fiecare ses
.
3)      3)Ia un creion sau un pix si aseaza-l la 25 de cm de ochi si focalizeaza privirea pe varful lui, mentine 10 secunde apoi focalizeaza in spatele obiectului. De preferat acest sa faci exercitiul in incaperi mari sau in natura ca sa poti sa iti duci privirea cat mai departe. Privirea la obiecte vrezi va fi un plus pentru ca este o culoare odihnitoare. Fa 20 de repetari.

4)     4) Stai pe scaun si fara sa iti misti capul priveste-ti umerii. Mentine privirea in punctual maxim de rotatie , stanga jos respective dreapta jos. Mentine cate 10-15 secund si fac cate 10 repetari pentru fiecare parte.

5)      5)Odihneste-te  suficient.

6)      6)Ia o pauza la fiecare jumatate de ora  de la activitati ce-ti solicita ochii si priveste cateva minute in departare pentru  a echilibra privirea de apropiere.

7)      7)Freaca-ti mainile pana se incalzesc apoi pune palmele pe pleoape timp de un minut. Repteta procedeul de 3-5 ori.


Acestea sunt exercitiile care pe mine m-au ajutat sa imi recapat vederea  clara fara a apela la mijloace medicale moderne. Daca eu am reusit sunt convins ca e posibila si la tine vindecarea.

Astept sa-mi spui ce rezultate ai obtinut.

Cu respect,
Stefan Dragu

Managementul celei mai importante resurse a vietii: TIMPUL

Managementul celei mai importante resurse a vietii: TIMPUL





In acest articol vreau sa discutam pe indelete despre acest aspect al vietii noastre, folosirea la maxim a timpului pentru a face lucrurile sa mearga in favoarea noastra si pentru a progresa in domeniile care ne interesaza.

Intai gandeste-te putin : cat timp petreci in fata televizorului, urmarind emisiuni ieftine sau facand lucruri care nu te defines si care nu iti aduc niciun beneficiu?. Iti pun aceasta intrebare pentru ca va trebui sa devii contient ca timpul merge intr-un singur sens si nu se mai intoarce niciodata!

Tot mereu aud expresii precum : pierdem timpul, ne omoram timpul . Ei bine , iti spun ca astea sunt niste consolari care te pot  face sa-ti irosesti intreaga viata pe lucruri ieftine. Timpul nu moare niciodata, dar viata , in schimb se deruleaza foarte rapid iar cand ajungi la o anumita varsta si te uiti in urma iti spui resemnat ca AI FI PUTUT face mai multe.

Acest regret este inevitabil  daca iti irosesti viata. Daca pana acum ai pierdut o gramada de timp si nu esti multumit de ce ai realizat e momentul sa zici STOP si sa iti restabilesti obiectivele in viata.

Iti scriu aceste lucruri pentru ca eu la randul meu am fost foarte dezorganizat dar am reusit sa ma mobilizez pentru a-mi indeplini visele . Am sa-ti zic cum am procedat ca sa nu ma mai distrac de la scopurile principale.

In primul rand suntem asaltati de mii de ganduri si informatii care provin din diferite surse : televizor ,radio si chiar de la oamenii din jur, asa ca fii constient de prioritatile tale.

Eu pentru a-mi urma scopurile intr-un mod eficient folosesc sticky notes , carnetele in care notez ce trebuie sa fac inziua respective sau a doua zi, pentru a nu trece ziua pe langa mine fara a avea rod.  Pot spune ca am biroul plin de notite si carnetele pe care le insemnez constant , pentru ca memoria nu este unul din punctele mele forte, mai ales cand ma las cuprins de activitati, inevitabil uit ceea ce-mi propusesem, asa ca de fiecare data imi notez pasii pe care ii am de indeplinit, sau chiar ideile care imi vin.

In vremea cand nu procedam asa pierdeam multe idei si informatii si astfel ma moleseam , pierdandu-mi din determinare si din randament.

Asa ca iti recomand cu caldura sa faci lucrul asta pentru a-ti mentine ritmul de lucru si in final sa iti atingi scopurile intr-un timp mult mai scurt.

O alta capcana in care picam frecvent era cea a MULTITASKING-ului. Este o capcana pentru ca mintea umana NU este conceputa sa desfasoare mai multe activitati sinmultan. Este vorba de matematica pura. Spre exemplu o activitate care in mod normalimi lua 30 de minute ajungea sa-mi ia DOUA ORE!

Doua ore inseamna de 4 ori mai mult timp folosit pentru aceeasi activitate. Ce faceam eu in acest timp? Mai navigam pe internet, mai stateam pe chat cu prietenii, dar in final niciuna din activitatile desfasurate in acest interval nu se ridicau la calitatea pe care o doream , tocmai din cauza acestei iluzii ca pot face mai multe lucruri in acelasi timp.

Asa ca foloseste-ti intelligent timpul si nu irosi nicio clipa deoarece vei regret amarnic mai tarziu , fiind constient ca puteai realize mult mai multe.

Am incredere in tine ca vei reusi sa te organizezi si  sa te concentrezi pe scopurile principale din viata ta ce sunt menite sa fie duse la implinire.

Astept sa-mi impartasesti cum ai reusit sa-ti ordonezi timpul si activitatile  pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Cu respect ,
Stefan Dragu