luni, 6 decembrie 2010

Frig la cap , cald la picoare


Frig la cap , cald la picoare
Putini stiu , ca indeplinind acest principiu vei avea o sanatate de fier si-ti vei pastra imunitatea la boli si tot felul de afectiuni. Intai sa-ti explic de ce este important sa-ti mentii tempereatura constanta  la baza corpului, mai exact la picioare.
Corpul pentru a functiona in parametrii optima se mentine  la temperatura de 36-37 grade Celsius. Daca din exterior intervine un factor extern care incearca sa perturbe acest echilibru corpul va reactiona in diferite moduri. Spre exemplu la frig , muschii vor incepe sa tremure pentru a te incalzi, iar la caldura excesiva , vei transpira pentru  a raci suprafata pielii.
Acelasi lucru se petrece si la patrunderea unui  “ intrus “ in organism. Acesti mici intrusi sunt bacteriile si virusii, care declanseaza semnalul de alarma si ca urmare apare febra ,care este menita sa pregateasca corpul de lupta pentru a se insanatosii.
De ce este aceasta ordine, firg la cap si cald la picioare si nu invers? In primul rand aerul rece este cel care coboara constant din atmosfera pana l baza solului , iar aerul cald se mentine la inaltimi mai ridicate. Asa ca nu-ti lasa extremitatile sa se raceasca, deoarece asta e primul pas spre boala.
Eu de exemplu preferam sa merg descaltat pe gresie, dar dupa ce mentinusem contactul cu suprafata rece, observam un lucru straniu, imi pierdeam din energie si incepeam sa stranut. Daca ma incapatanam si nu schimbam locul pe care sa stau aparea raceala ,care ma tinea cateva zile. Toate astea se intamplau din cauza inconstientei, si cu gandul la faptul ca eu resist. Ei bine n-a fost asa!.
La fel, raceala isi facea simtita prezenta dupa o noapte in care am dormit dezvelit si cu geamul deschis. Mai mult decat o simpla raceala poti suferi de afectiuni pe termen lung. Stiai  ca temperature scazuta afecteaza si organelle de sub portiunea expusa?
Acesta e motivul pentru care apar ,spre exemplu raceala rinichilor si a plamanilor, tocmai din cauza ca frigul “intra in oase”.
In  concluzie, pentru a-ti mentine sanatatea va trebui sa ai grija si de acest aspect. Sper ca ti-am fost de ajutor cu acest articol, mai ales ca se apropie vremea rece.
In curand va aparea un articol despre modalitatile de a-ti pastra imunitatea in timpul sezonului rece.
Astept comentariile tale.
Cu respect,
Stefan Dragu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu