luni, 6 decembrie 2010

Artele martiale – Mai mult decat lupta

Artele martiale – Mai mult decat lupta


Astazi vreau sa discutam despre felul in care artele martial au influentat de-a lungul timpului milioane de oameni care la inceput au fost niste indivizi obisnuiti. Pot vorbi in acest sens deoarece eu insumi practice karate Shotokan de 9 ani de zile (  acum am 18 ani ),asa ca pot spune ca jumatate din viata am petrecut-o antrenandu-ma si evoluand atat fizic si spiritual.
Iti voi impartasi cateva lectii care le-am invatat de-a lungul timpului din artele martiale si-ti voi arata cum le aplic in viata de zi cu zi pentru a iesi invingator in majoritatea situatiilor. Spun majoritatea pentu ca in viata intervin si situatii necunoscute in care te bazezi pe ceea ce ai invatat si pe intuitia de moment.Dar in ciuda acestor eforturi poti avea esecuri, din care vei fi nevoit sa inveti o lectie noua pentru a evolua si pentru nu mai repeta greselile.

Asa ca hai sa incepem cu lectiile cele mai importante pe care le-am invatat pana acum.
Lectia 1 : Prima lovitura spune absolut  tot despre un luptator.

Cand te lupti, atat in ring cat sip e strada iti poti citi adversarul dupa acest criteriu intr-o fractiune de secunda. Hai sa-ti explic : daca lovitura lui este hotarata si puternica cu siguranta omul acela asa este si in celelalte situatii pentru ca in lupta nimic nu se intampla rational si cei mai multi isi arata adevarata  identitate , pentru ca nu are timp sa se prefaca in cateva secunde atat cat dureaza o lupta.
La fel daca sovaie in timpul luptei si este temator cu siguranta asta e emotia care il domina constant in majoritatea imprejurarilor. Genul asta de oameni sunt cei care pot fi usor de manipulate si de Indus in eroare.
Facand abstractie de latura combative, omul poate fi citit doar prin simpla interpretare a limbajului trupului , pentru ca bodylanguage-ul spune despre el vrute si nevrute, dar despre asta vom discuta mai tarziu in detaliu.

Lectia 2 : Fii adaptabil in lupta!

In lupta nu vei avea de-a face doar cu adversari cunoscuti (spre exemplu colegii de antrenament) asa ca va trebui sa te adaptezi dupa fiecare oponent in parte. Daca te intri in lupta cu gandul ca stii ce urmeaza  esti mort! De-asta se si zice ca un luptator care gandeste isi poate lua adio de la lupta. Ce inseamna asta? Trebuie sa fii mereu gata sa raspunzi la orice situatie , oricat de anevoioasa si dificila pare.
Bruce Lee spunea mereu : Fii ca apa! A folosit metafora asta pentru ca, apa ia forma vasului in care este turnata indifferent care ar fi asta.
In viata cotidiana este vital sa fii adaptabil la ceea ce vine in viata ta sis a raspunzi conform intuitiei si vocii  interioare, altfel vei pierde. Mie mi-a luat mult timp pana a invata sa fiu flexibil si ce-I drept inca mai am de lucrat la acest capitol.
Asa ca tine minte niciun om nu este identic cu altul si nicio situatie nu coincide cu alta indiferent de aparenta.Toate acestea se intampla pentru ca viata reprezinta ea insasi un process, o continua schimbare , “astazi” nu e identic cu “ieri” si nu va fi nici cu “maine” .
Ca urmare va trebui sa fii in armonie cu viata pentru a evolua.

Lectia 3: Mentine contactul visual cu adversarul.

Se zice ca poti citi sufeletul unui om doar privindu-l in ochi. Ei bine ,va spun din experienta ca  acest lucru e total adevarat. Eu inainte de un meci sau de o confruntare reala imi studiez adversarul, observandu-I miscarile, dar mai ales il privesc in ochi.
In timp ce-mi pun manusile ii caut privirea  pentru ca stiu ca privirea ii tradeaza spiritul. Asa ca, daca cel pe care il privesc intoarce privirea timp de cateva secunde inseamna ca nu este pregatit pentru a sustine lupta si se teme  . Altfel nu ar fi avut motiv sa cedeze.
Se spune ca marii maestrii cand intrau pe tatami sa se lupte se priveau indelung si isi urmareau limbajul trupului. Spre surprinderea discipolilor , acesta era doar o lupta dusa pe plan psihologic deoarece erau constienti ca la nivelul lupta fizica nu era necesara pentu a determina invingatorul.
Astfel lupta se incheia in mod pasnic cei doi salutandu-se si plecand  multumiti, ca au dus lupta la bun sfarsit , pastrandu-si astfel onoarea.
Apropo de contactul visual , sunt convins ca ai vazut o multime de oameni care intimideaza printr-o simpla privire insistent, si care emana putere.
Ca exercitiu practic iti sugerez sa mentii contactul vizual cu diferite persoane  in diferite  medii sociale. Vei observa ca unii vor intoarce capul dar altii vor continua sa pastreze contactul visual atata timp cat tu o faci. Experimenteaza!

Lectia  4: Viata este o lupta!

Da ai auzit bine  ,este o lupta pentru a te defini ca persoana si a evolua cu fiecare oportunitate ce iti ofera viata, pentru ca in final sa iti dezlantui toata energia  si tot potentialul care se ascund in tine si asteapta sa fie scoase la lumina.

Toate principiile din artele martial se potrivesc in viata, asa ca eu le aplic mereu pentru a progresa.
ATENTIE! Am spus principiile nu tehnicile . Trebuie sa ai in vedere ca unele tehnici sunt pur sportive si au aplicabilitate doar in sala de antrenament si in competitii. Asa ca daca nu tii cont de detaliul asta  vei avea mari surprize intr-o confruntare reala .
Desi exista lupte aparent pierdute, fiecare esec ascunde o lectie care trebuie invatata.

Lectia 5: Intotdeauna va exista cineva mai bun ca tine.
Asta e una din realitatile pe care cu greu le-am acceptat, pentru ca dupa fiecare reusita pe care o aveam aveam tendinta de a ma crede zeu, dar asta e o greseala capitala , pentru ca mereu avem ceva de invatat in absolut toate aspectele vietii, de la profesie ,afaceri la relationare cu cei din jur si dezvoltare personala.
Pentru a evolua intr-un domeniu ai doua cai de a o face: a invata din propia experienta , lucru caru care va dura ceva timp, sau a invata din experienta altora care au facut aceleasi greseli pe care le faci tu sau care esti predispus sa le faci.
Asa ca nu rata niciun prilej de a invata!
Lectia 6 : Mintea goala e cea mai buna minte.

Stiu ca suna ciudat dar iti voi explica despre ce este vorba. Luptatorii vorbesc de starea de vacuitate ca fiind stare ace trebuie adoptata in timpul unei confruntari, Asta inseamna ca trebuie sa nu ai asteptari sa nu ai teama dar nici sa nu fii atasat de rezultat.
Spre exemplu daca te gandesti: ,, ce fac daca ma loveste cu dreapta sau daca imi da un picior in burta” avand ca rezultat niste asteptari care te vor trage in jos, GARANTAT. Asta se intampla din cauza ca nu mai esti capabil sa raspunzi situatiei in mod natural .
Atasamentul apare atunci cand rezultatul iti va influenta starea de spirit. Te gandesti ,, daca voi castiga  voi fi fericit , voi obtine X si Y, dar daca voi pierde…”. Astfel actiunie devine incordata si dirijata de dorinte si nu vei fi in stare sa raspunzi situatiei asa cum trebuie.
Daca nu vei castiga esecul te va deprima si vei fi frustrate. Dar tine minte ca indiferent  de rezultat nu poti pierde  nimic ,cel putin castigi experienta care te va ajuta pe viitor.
 Si nu uita ca experienta face diferenta dintre oameni!
In viata orice actiune facuta din prisma unor conceptii impuse de societate, de asteptari iti va aduce frustrari daca rezultatul nu va fi conform asteptarilor. Asa ca, actioneaza fara idei preconcepute, si analizeaza totul fara astfel de filter impuse.
In artele martial se practica tehnici de respiratie care au ca scop sa te faca constient si golirea mintii de ganduri. In karate practica aceasta se numeste ,,mokuso” , iar scopul final este acelasi : golirea mintii si aducerea intr-o stare de constienta si de relaxare. Despre asta vom discuta in urmatorul articol despre respiratie.

Si in final : Lectia 7: Totul depinde doar de tine!

Lectia asta este dupa parerea mea cea mai importanta deoarece le reuneste pe toate intr-un singur element, ATITUDINEA fata de viata si de lupta.
Asa ca tu esti responsabil de felul in care actionezi , de ce decizii iei si de cat de mult te implici in actiunea respective. Pentru a fi pe deplin multumit primul pas este sa fii sincer cu tine in orice moment al vietii. Astfel vei stii care sunt prioritatile tale si ce te impinge sa faci acel lucru

Nu uita un singur lucru :trebuie  sa dai tot ce e mai bun din tine altfel vei ramane cu remuscari ca ai fi putut face mai mult si asa se naste o frustrare adanca in inima ta. Tu nu esti corpul tau si nu esti mintea ta asa ca tu esti pur si simplu SPIRIT. Ca sa iti dovedesc acest lucru , iti voi arata niste oameni care au trecut de pragul durerii si de confuzia ca ei se limiteaza la corp si minte si au reusit sa reziste la dureri la care un om cu aceeasi constiututie  ar fi cedat demult.

Asta dovedeste co totul depinde de spiritual tau si de atitudinea pe care o ai: de invingator sau de pierzator.
Alegerea este  a ta.

Astept  comentariile tale ,
Cu respect ,
Stefan Dragu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu