luni, 6 decembrie 2010

Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere ( Partea a doua )


Calatoriile in strainatate : o inevitabila renastere ( Partea a doua )

Bine ai revenit! In articolul de fata voi continua sa va descriu perioada petrecuta in Europa. Astazi va voi povesti despre zilele petrecute in Slovacia si Austria. Ordinea in care le-am scris coincide cu ordinea in care le-am vizitat.
Asa ca intai sa incep cu Slovacia. Desi este o tara cu o suprafata de numai 49.000 de km patrati si cu o populatie de aproximativ 5.500.000 de locuitori , am ramas surprins sa vad cata diversitate ofera aceasta tarisoara , relativ mica in comparatie cu suprafata Romaniei. Intai de toate trebuie sa va spun ca am ajuns dupamiaza pe la ora 17:30 in Bratislava, capitale tarii in care am fost si cazati.
In prima seara am „colindat” imprejurimile impreuna cu colegii mei si cu una dintre profesoarele care au fost cu noi. Am fost in parcul din apropiere, in care oamenii desfasoara in timpul zilei activitati de agrement: plimbari, jogging sau chiar stau pe iarba si vorbesc cu prietenii.
Tot in aceeasi seara,  am fost surprins de faptul ca, desi a infrastructura dezvoltata, se folosesc foarte mult de tramvaie cu numere consecutive, Din cate am numarat ,numarul lor depasea 100.  Modelul lor clasic de tramvai a fost  importat de noi si folosit in multe orase ale tarii.
A doua  zi am fost sa vizitam o mica cetatuie  medievala, din inima orasului. Din pacate, era in renovare , asa ca ne-am multumit doar sa ne plimbam pe langa zidurile cetatii aflate exact langa Dunare. In imaginea de mai jos poti vedea Podul Appolo care traverseaza Dunarea , si care, din cate am inteles era recent construit.
Dupa acea zi de plimbare am pornit spre Austria, unde am fost cazati langa Innsbruck,unul din paradisurile schiorilor din toata lumea, care iarna asalteaza partiile . Pot spune ca zapada se pastreaza chiar si in timpul verii pe varful muntilor.  La vila unde eram cazati am ajuns noaptea  pe la ora 00:00, dar n-am fost primiti ca niste oaspeti, ci ca iste intrusi, tocmai din cauza faptului ca intarziasem.
In final pe la 00:30 am intrat in camere , pentru ca eram multi si afara ploua. Desi am ajuns tarziu, am avut un somn odihnitor, iar a doua zi dupa o masa consistenta servita de ei, am plecat sa vizitam orasul INNSBRUCK. Este un oras modern, prin terasele , parcurile si infrasctructura, dar pastreaza foarte bine specificul medieval.
Noi am fost sa vizitam un vechi turn al orasului, din care puteai vedea panorama de la o inaltime de aproximativ 100m. Din fericirre , pentru cei ce au teama de inaltime exista o plasa pusa pe balustrada, pentru ca nu cumva cineva sa se aplece prea mult. Iata o imagine panoramica a imprejurimilor.
Strazile sunt foarte animate in timpul zilei, multi petrecandu-si timpul stand la terase, prin magazine sau pur si simplu prin parc. Iata cum arata o straduta in timpul zilei.
Dupa Innsbruck, capitala Tirolului, am plecat spre Viena. Inainte sa ajung in Austria , nu-i credeam pe cei  care imi spuneau ca unul dintre cuvintele cheie ce caracterizeaza traile germanice este curatenia.
Ei bine, am avut ocazia sa ma conving singur. Cand m-am asezat pe iarba , am avut surpriza sa nu ma fac verde pe pantaloni,  sau sa dau de vreun  „element surpriza”. Intr-adevar foarte curat orasul atat. Pe strazile circulate de masini cat si pe cele exclusiv facute pentru pietoni. Aceasta imagine va confirma cele spuse.
Una din marile surprize pe care le-am avut a fost chiar INGHETATA. Daca ai ocazia sa vizitezi viena , crede-ma ca se merita sa-ti iei cateva cupe de inchetata pentru ca nu-i deloc scumpa si gustul e cu totul diferit fata de cel intalnit in Romania. In primul rand e fabricata cu lapte si cu ingrediente de calitate superiora, daca nu unele chiar naturale. Spre exemplu eu mi-am luat patru cupe: capsuni, ciocolata, mere si nuca de cocos. Am ramas surprins sa vad ca globul de nuca de cocos chiar continea miez!
Asa ca daca ai aceasta ocazie n-o rata!
Cat despre monumente , am vizitat Opera din Viena, un muzeu ce acoperea aproape toate domeniile stiinei, de la epoca preistorica pana la cea moderna, cuprinzand sali facute special pentru dinozauri, animale , plante exotice , roci si pictura.
Prima  senzatie cand am inceput sa merg din sala in sala a fost aceea ca muzeul nu se mai termina. Cred ca am stat aproximativ o ora si tot mai aveam de parcurs destul. Asta este opera din Viena!

Ultimul oras vizitat in Austria a fost  Salzburg,orasul lui Mozart.
Spre deosebire de primele doua  are un profil cultural, care te trimite cu gandul la concertele de muzica sinfonica sustinuta de mari artisti clasici. Astfel cuvantul definitoriu este meloncolia pentru vremurile de aur ale culturii.
La fel strazile sunt pline de turisti,de terase si de mici monumente. Personal prefer orase animate precum Viena , desi apreciez arta.
In concluzie pentru impatimitii culturii si al muzicii clasice Salzburg este locul ideal.In acest oras incarcat de locuri si obiecte ce amintesc  de epoca in care a trait Mozart ,va veti procura o multime de obiecte interesante si suveniruri sugestive precum palarii vanatoresti cu pana, embleme cu Mozart, si diferite dulciuri si bauturi ambalate intr-un mod unic si stilat, pe care le puteti duce celor dragi.
In partea a treia a articolului va voi impartasi experientele ce le-am avut in Tarile de Jos : Belgia, Olanda si Luxemburg.

Astept comentariile tale .

Cu respect,
Stefan Dragu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu